Millwall til et mirakel: engelskmannen bak Panamas verdenscupdrøm

Da ballen falt og Torres brast gjennom for å score, brøt 32.000 panamanere på stadion ut. Det gjorde han også – og han, som Panamas motstandere på søndag, er engelsk. For Gary Stempel, der helt fra begynnelsen, var dette kulminasjonen på en lang reise for dem alle. Støve Holland beklager engelske spillere for teamblunder Les mer

“Den dagen var som en utgivelse , ”Minnes Stempel. “Du vet hva de har vært igjennom, du har sett ofrene, banene de har spilt på, uten riktig utstyr, uten støvler; gateunger med den fjerne, fjerne drømmen om at de en dag kanskje vil spille fotball. ”

Torres var en av hundrevis av unge håpefulle som dukket opp i forsøk i regi av Stempel. Da han spurte hvem som var en spiss, gikk et par hundre hender opp.Torres var en spiss, men han likte ikke så mye oddsen, så han holdt armen nede. Da Stempel ba om midtbanespillere, svarte 150 eller deromkring. Fortsatt for mange. Igjen ventet Torres og løftet ikke hånden før Stempel ba om forsvarere. Én av sytti eller så var oddsen han likte litt mer. Mer enn 25 år senere gikk spissen som ble forsvarer opp foran og tok Panama til VM for første gang. Det er ikke bare Torres; det er praktisk talt alle sammen. “Gary er en av hovedpersonene i denne filmen,” sier Gabriel Gómez, den sentrale midtbanespilleren som har vunnet flere Panama-landskamper enn noen.

Stempel ble født i Panama, har et panamansk pass og faren hans var en profesjonell baseballspiller. Hvordan fikk han da i stedet fotball? “Vel, jeg dro til England,” skyter han tilbake og flirer.Nå 60 år dro han, på seks år, med sin engelske mor. Han bodde i Nord-London, gikk på universitetet i Aston, gikk på en fysisk utdanningskurs i Sheffield og jobbet for Camden Council til 1985 da han så en annonse for en samfunnsoffiser ved Millwall FC. Etter hvert, oppmuntret av faren, flyttet han tilbake til Panama. I 2009 endte han opp som trener for landslaget.

Stempel hadde satt opp fotballskoler, prøvd å bygge en fotball i samfunnsprogrammet, og trener på amerikanske baser. Han ble manager for Panamá Viejo – og vant ligaen. Derfra jobbet han med det panamanske fotballforbundet, kjørte forsøk og trener, fant og utviklet barn. Han tok under 20-årene til De forente arabiske emirater i 2003 – første gang noe panamansk lag hadde vært på verdensmesterskap – og jobbet med U17-erne, som han for øyeblikket styrer.Da han overtok seniorsiden førte han dem til 2009-utgaven av det som nå er Copa Centroamericana. Det ble den første turneringen Panama noensinne vant.

Underveis brakte han gjennom mange av de spillerne som vender mot England i Nizhny Novgorod. “Han er en av de menneskene som hjalp Panamanian-fotballen mest,” sier treneren Hernán Darío Gómez, kjent som El Bolillo. Nasjonens president, Juan Carlos Varela, sier: “Profe Bolillo avslutter en epoke, men dette ble bygget på innsatsen til mange menn, spesielt Gary og brødrene Dely Valdés.”.

Spissen Blas Pérez sier: “Gary var vår første trener; han åpnet dørene for oss i et helt annet øyeblikk i den panamanske fotballhistorien og ga oss kunnskap.Hans ledelse var fantastisk. “Forsvareren Felipe Baloy legger til:” Vi er her på grunn av ham. ”

Stempel sier at han vanligvis blir beskrevet som” paternalist “, og hans rolle er like pastoral som om lek. Han passet på dem, ofte barn med vanskelig bakgrunn, og betalte for at de skulle komme seg på trening, gi dem mat, lære dem. “Han utdannet oss: mer enn noe annet; han veiledet oss, sier Pérez. Baloy sier: “Han lærte oss å være bedre mennesker, å oppføre oss.”

Stempel husker: “Millwall forbereder deg på det meste i livet, men ingenting forbereder deg på det. Du må improvisere hver dag. Fasilitetene var forferdelig: en liten grunnskolebane, hull overalt, ingen garn. Vi hadde ikke en kjøligere, så vi brukte en bøtte, som vi fylte ved kirken ved siden av. Noen ganger ville de dukke opp og andre ganger ikke.De fikk ingen utgifter, så noen hadde ikke råd til å reise. Vi ville spilt skins v-skjorter fordi det ikke var noe sett. Og dette var landslaget, vet du. ”

Gómez sier:“ Gary fikk tak i oss veldig unge. Vi hadde knapt noen ressurser. Han ba oss gjøre en innsats, at han kunne se mye talent og ikke gi opp. Han ga oss sjansen til å spille på under 17 nivå, under 20 – det første verdensmesterskapet – under 21, hele laget. Det var Gary som oppdaget oss og gjorde oss til den vi er. Han utdannet oss, utenfor banen også, ga oss en annen mentalitet: hvor ille situasjonen var, vi kunne overvinne den.

“Mange av oss var i faresonen sosialt,” fortsetter Gómez. “Han ville dra til berøvede nabolag, se etter spillere, hjelpe dem. Han var en far for oss.Mange av oss hadde veldig lite; vi kunne ikke komme på trening, det var ikke nok å spise. Han ropte: ‘Hva trenger du?’ Kone av en lagkamerat ble gravid og Gary hjalp til med babyen. Det hadde han i hjertet. Han behandlet oss som sønner, og han reddet mange av oss fra å falle i ting som ville ha tatt oss fra fotball. Han var der i starten, og han ga oss det vi trengte på banen, men han ga oss også prinsipper.

“Jeg husker veldig tydelig at Gary pleide å si til oss: ‘På slutten av alt sammen, vil du innse at det var verdt det. ‘Og det var verdt det.’